Τρίτη 18 Μαΐου 2021

Τέμενος Αχμέτ Πασά


Το 1492, ο Μεχμέτ Μπέης έχτισε στη μνήμη του πατέρα του, του διάσημου στρατηγού Αχμέτ Πασά Κεδίκ, ένα σπουδαίο τζαμί στις Σέρρες.


Το τεμενος Αχμέτ Πασά είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά οθωμανικά μνημεία της ΝΑ Ευρώπης. Βρίσκεται στα ανατολικά της πόλης, κοντά στο ρέμα των Αγίων Αναργύρων και οι ντόπιοι το αποκαλούν «Αγιά Σοφιά», μάλλον επειδή μοιάζει κάπως με βυζαντινή εκκλησία.


Δυστυχώς το μνημείο ουχί απλώς βρίσκεται εγκαταλειμμένο και χορταριασμένο (σε σημείο που είναι σχεδόν αδύνατη η πρόσβαση σε αυτό), αλλά εδώ και χρόνια καταρρέει. 


Είναι θλιβερή και αποκαρδιωτική η αδιαφορία για την τύχη του, καθώς μάλιστα η πόλη δεν διαθέτει δα και τόσα αξιοθέατα ή ιστορικά κτήρια που να ενθυμίζουν το παρελθόν της (λόγω των καταστροφών που υπέστη στην πρόσφατη διαδρομή της). 


Οθωμανικά μνημεία όπως το τέμενος Αχμέτ Πασά αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη. Η συντήρηση και ανάδειξή τους θα έπρεπε να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για μια κοινωνία σύγχρονη που αναστοχάζεται το παρελθόν της και χειραφετείται ακόμα και με περιόδους που "ενοχλούν" το εκάστοτε εθνικό ή ιδεολογικό αφήγημα. 


Ευτυχώς τα άλλα δυο σημαντικά οθωμανικά μνημεία της πόλης -ο Μεντρεσές που στεγάζει το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Τζιντζιρλί Τζαμί που πρόσφατα αποκαταστάθηκε- βρίσκονται σε σαφώς καλύτερη μοίρα. Ελπίζω σύντομα να επιδειχτεί ανάλογο ενδιαφέρον για τη διάσωση και ανάδειξη αυτού του εξαιρετικά σημαντικού οικοδομήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου