Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020

Οι μασκοφόροι

Back to normal is up to you Print campaign

Ακούω αρκετούς που διαμαρτύρονται για το μέτρο της καθολικής χρήσης της μάσκας και κάποια από τα επιχειρήματά τους φαίνονται εκ πρώτης άποψης πράγματι λογικά (όπως π.χ. γιατί να φοράω μάσκα αν απέχω δέκα ή είκοσι μέτρα από τον άλλον ή αν βρίσκομαι με την παρέα μου στο ιδιωτικό μου αυτοκίνητο;). 

Mucinex Back to normal is up to you

Ανάμεσά τους βρίσκονται πολλών κατηγοριών άνθρωποι: (α) κάποιοι που είναι αλλεργικοί όχι στις μάσκες, αλλά γενικά στους κανόνες, (β) κάποιοι που ανήκουν στους αρνητές της πανδημίας, τους συνομωσιολόγους ή τους θρησκόληπτους και τέλος (γ) κάποιοι πιο σοβαροί που επισημαίνουν τα (υπαρκτά) οξύμωρα των περιοριστικών μέτρων, αρνούμενοι να δουν όμως το προφανές: ότι τα μέτρα -άλλοτε επιτυχημένα, άλλοτε αποτυχημένα- αποτελούν εξ ορισμού ασκήσεις ισορροπίας μεταξύ αντιθετικών στοχεύσεων (π.χ. από τη μία επιδιώκεται η μείωση της διασποράς και από την άλλη η συνέχιση της λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης). Τα trade offs είναι εξαιρετικά πολύπλοκα, όπως φαίνεται από τις αποτυχίες πολλών κυβερνήσεων ανά τον πλανήτη.

Health Crisis poster

Ανεξαρτήτως των αιτιάσεών τους, όλοι οι παραπάνω αρνητές της μάσκας δεν φαίνεται να αντιλαμβάνονται κάτι θεμελιώδες: ότι η χρήση της στην παρούσα περίοδο δεν αποτελεί μόνο ένα πρακτικό μέτρο ανάσχεσης της πανδημίας και προστασίας αλλήλων, αλλά και μία εξόχως συμβολική πράξη κοινωνικής υπευθυνότητας. 

print ad Back to normal

Μία απόδειξη ότι σέβομαι τους άλλους, ότι συναισθάνομαι την ανάγκη να τους προστατεύσω, επιδεικνύοντας ακόμα και αυταπάρνηση στην καθημερινότητά μου. Η χρήση της μάσκας συνιστά συνειδητή συμμετοχή στη διαμόρφωση μίας κοινωνικής νόρμας όχι γιατί μου το επιβάλει κάποιος αλλά γιατί το νιώθω ως ηθική μου υποχρέωση. 

McCann Health Print Ad

Το ενδιαφέρον είναι πως περπατώντας στο δρόμο, μπορεί κανείς να διακρίνει πλέον δια γυμνού οφθαλμού εκείνους που αρνούνται τις υποχρεώσεις τους έναντι των άλλων και επιδεικνύουν προκλητική αναλγησία. Είναι αυτοί που περιφέρονται ακόμα και σε κεντρικούς δρόμους χωρίς μάσκα ή τη φορούν κουτοπόνηρα στο σαγόνι τους. Πρόκειται για τους γνωστούς free riders. Ας μου επιτραπεί η υπόθεση εργασίας ότι οι ίδιοι αυτοί είναι που τορπιλίζουν πολλές άλλες προσπάθειες οργάνωσης και προόδου στην κοινωνία μας, οι ίδιοι αυτοί είναι που επιβαρύνουν κατ'επανάληψη το σύνολο με τις δικές τους υποχρεώσεις. 

McCann Health & Mucinex

Ας φορέσουμε λοιπόν οι υπόλοιποι τις μάσκες μας για να απλώσουμε και προς αυτούς ένα μεγάλο δίχτυ προστασίας. Αυτό κάνουμε πάντα, έτσι κι αλλιώς. Σε αυτό οφείλεται η επιβίωσή τους κι ας μην το αντιλαμβάνονται. 

Σημείωση: Οι έξυπνες διαφημίσεις της Mucinex σχεδιάστηκαν από τον εξαιρετικό Noma Bar.

1 σχόλιο: