Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023

Τα λουλούδια στην κυρία

Υπάρχουν πολλοί λόγοι γιατί το "Flowers" της Miley Cyrus σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στις πλατφόρμες και θέτει ισχυρή υποψηφιότητα να αναδειχθεί ως το πιο επιτυχημένο τραγούδι της χρονιάς. Κατ'αρχάς, πρόκειται για ένα ωραίο και έξυπνα χτισμένο τραγούδι που σε κερδίζει από το πρώτο άκουσμα και αποτυπώνεται εύκολα στη μνήμη σου. Κατά δεύτερον, η Cyrus είναι μία εξαιρετική ερμηνεύτρια με πολύ αναγνωρίσιμη χροιά και μεγάλες δυνατότητες: επομένως μπορεί να προσδώσει ταυτότητα σε ένα τραγούδι που μοιάζει με απαγγελία και ίσως θα ατυχούσε σε πιο συμβατικές φωνές. 

Αλλά ο πιο σημαντικός λόγος της επιτυχίας είναι ότι το τραγούδι στηρίζεται σε ένα αφήγημα, το οποίο η Cyrus αξιοποιεί με εξαιρετικά ευφυή τρόπο. Πρόκειται για ένα μήνυμα προς τον πρώην της (Liam Hemsworth) που την απάτησε και τον οποίον περιπαίζει με διάφορους -λιγότερο ή περισσότερο συγκαλυμμένους- τρόπους μέσα από τους στίχους του τραγουδιού και τις σκηνές του videoclip. Η δήλωση είναι σαφής: απορρίπτω τις τοξικές σχέσεις, θέτω την προσωπική μου ευημερία ως προτεραιότητα και διεκδικώ την ευτυχία ως υπέρτατο δικαίωμα. Το αφήγημα ανταποκρίνεται απολύτως στην εργώδη προσπάθεια πολλών για διασφάλιση της αυτοεκτίμησης και απόρριψη ενός ετεροπροσδιορισμού που αποδεικνύεται ύποπτος και επικίνδυνος. Οι άλλοι μπορεί να σε απογοητεύσουν, να σε προδώσουν, να σε κακοποιήσουν. Επομένως, ο μόνος στον οποίο μπορείς να στηριχθείς είναι ο εαυτός σου και άρα εκείνον προτάσσεις και σε εκείνον ομνύεις. 

Οι σημειολογικές αναφορές στην προσωπική της ιστορία, αλλά και η ικανότητα των στίχων να λειτουργήσουν ως ξέσπασμα αγανάκτησης και μνημείο δικαίωσης για ανθρώπους που έχουν νιώσει θύματα εντός των σχέσεών τους και ταυτίζονται εν προκειμένω με την Cyrus, αποτελούν έναν ακαταμάχητο συνδυασμό επιτυχίας. Συνάμα, συνιστούν ένα υποδειγματικά επιδραστικό storytelling που κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε εφεξής να διδάσκεται σε σχολές επικοινωνίας, συγγραφής και marketing. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου