Τετάρτη 26 Απριλίου 2023

Μινιμαλισμός

Τον μινιμαλισμό στην καθημερινότητα, τον προσπαθώ συνειδητά και τον επιδιώκω. Κι αν με έχει διδάξει κάτι ο Βορράς, είναι πόσο ξαλαφρωμένος γίνεσαι σαν απαλλάσσεσαι από τα περιττά.

 

Όλα εκείνα που συσσωρεύεις μπας και σου χρειαστούνε κάποια μέρα και δεν τάχεις. Όλα εκείνα που κουβαλάς για να παρηγορείς τη συναισθηματική σου μνήμη. Δεν συνιστούν μοναχά δεσμεύσεις, μα γίνονται φόβοι κι ανασφάλειες. 

Γίνονται άγκυρες που ρίχνεις στον εαυτό σου και δεν του επιτρέπεις ν'αρμενίζει ελεύθερα σε θάλασσες.

Δεν σου καμώνομαι τον υπεράνω -έχω και του λόγου μου, αρκετή πραμάτεια να πετάξω ακόμα από τα μπαγκάζια μου. Έχω κι εγώ τα κουβαλήματά μου κι ας τα'χω με τον καιρό κάπως περιορίσει. 

Εύκολο δεν είναι -ειδικά αν ζεις σε μέρη βερμπαλιστικά. Μέρη στα οποία οι άνθρωποι τείνουν να διακινούν τις μεγάλες τους εμμονές και να να χτίζουν φαραωνικές αφηγήσεις επάνω τους.   

Τέτοιες σκέψεις με συνεπήραν εδώ, στην άκρη ενός ορίζοντα. Στο Egilsstaðir της Ισλανδίας. Που δηλαδής ως και η Google Earth θα βασανιστεί για να το εντοπίσει και να τοποθετήσει την πινέζα επάνω του. 

Τέτοιους συνειρμούς μου δημιούργησε τούτο το μικρό διαμέρισμα. Μερικά τετραγωνικά είναι, όλο κι όλο. Με ελάχιστα αντικείμενα. Τόσα ακριβώς όσα χρειάζεσαι. 

Μερικά σκεύη, καναδυό λάμπες για τις σκοτεινιές σου, ένα ζεστό κρεβάτι να χουχουλιάσεις, άντε και καναδυό έξτρα κουβέρτες -είπαμε νάσαι μίνιμαλ, μην γίνεις και κασάτος. 

Α και δυο καρέκλες στη βεράντα για να απολαμβάνεις την απογευματινή ησυχία σου κάτω από τους αρκτικούς ουρανούς. 

Αν το καλοσκεφθείς, αυτά είναι τ'αναγκαία και τα σημαντικά. Μαζί με τις σκέψεις σου και τις αγάπες σου. Όλα τα υπόλοιπα, θόρυβος είναι. Όσο τον περιορίζεις, τόσο σου μένει η καθαρή ουσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου