Τρίτη 31 Αυγούστου 2021

Πύλη στο Καπνεργοστάσιο


Επιτέλους μετά από χρόνια εγκατάλειψης, το παλαιό καπνεργοστάσιο στην οδό Λένορμαν άνοιξε τις πύλες του ως χώρος εκθέσεων και εκδηλώσεων. Και παρότι οι ενστάσεις μου για τη σύγχρονη τέχνη είναι αρκετές (όσο ενδιαφέρουσα και ανατρεπτική βρίσκω τη μοντέρνα τέχνη, τόσο βαρετή, προσχηματική και επαναλαμβανόμενη μού φαίνεται συνήθως η σύγχρονη), είχα πολλούς και καλούς λόγους να απολαύσω την επίσκεψή μου στην έκθεση «Portals / Πύλη» που φιλοξενείται εκεί:





Πρώτον, η έκθεση οργανώνεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ, του οποίου οι δράσεις έχουν πάντα ενδιαφέρον, είναι πρωτότυπες, καλοστημένες και άρτια οργανωμένες. Σημειωτέον ότι το ΝΕΟΝ είναι και ο χρηματοδότης της αναμόρφωσης των εσωτερικών χώρων του καπνεργοστασίου, οι οποίοι μετά το πέρας της έκθεσης θα μπορούν να αξιοποιηθούν από το Ίδρυμα της Βουλής που είναι ο ιδιοκτήτης του κτηρίου.





Δεύτερον, τα παιδιά στην υποδοχή και στους εκθεσιακούς χώρους είναι ευγενέστατα, ενθουσιώδη, διαβασμένα και απολύτως πρόθυμα να παράσχουν κάθε πρόσθετη πληροφορία για τα έργα ή το κτήριο. Η θετική τους προσέγγιση και το χαμόγελό τους αναβαθμίζουν την εμπειρία, αποδεικνύοντας πόσο σημαντικό είναι το customer service ακόμα και σε μία έκθεση τέχνης ή έναν μουσειακό χώρο (διάσταση που δυστυχώς δεν έχει γίνει επαρκώς αντιληπτή στην Ελλάδα των τόσων μουσείων). 






Τρίτον, η εντυπωσιακά μεγάλη προσέλευση του κόσμου. Σάββατο μεσημέρι, τέλη Αυγούστου και με θερμοκρασία στους 35 βαθμούς, δεκάδες άνθρωποι -τηρώντας σε μεγάλο βαθμό τα μέτρα προστασίας (αποστάσεις, μάσκες, χρήση αντισηπτικών που ήταν τοποθετημένα παντού κ.λπ.)- είχαν βρεθεί στη Λένορμαν για να δουν μια έκθεση σύγχρονης τέχνης. Αυτό από μόνο του είναι εντυπωσιακό. Διότι αποδεικνύει πως μέσα σε όλο αυτό το χάος και τον θόρυβο, υπάρχει ενδιαφέρον και υποστήριξη για τέτοιες πρωτοβουλίες.








Και τέταρτον, η τοποθέτηση των έργων στις ευρύχωρες αίθουσες του καπνεργοστασίου προσφέρουν τη δυνατότητα για ωραίες φωτογραφίες, την οποία προσπάθησα να αξιοποιήσω.





Έφυγα από την έκθεση πολύ φχαριστημένος. Κι αν ακόμα δεν με ενθουσίασαν ιδιαιτέρως τα εκθέματα, οι παραπάνω λόγοι ήσαν αφορμές για αισιοδοξία. Εδώ στην πολύπαθη οδό Λένορμαν που με την ανάδειξη του καπνεργοστασίου ως μνημείου βιομηχανικής αρχιτεκτονικής και τη μετατροπή του σε χώρο τέχνης, κατάφερε να αποκτήσει ένα εμβληματικό τοπόσημο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου