Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021

Φιλελληνική ζωγραφική


Το 2021 ήταν -πέραν όλων των άλλων- έτος επετειακό. Παρά την πανδημία, οργανώθηκαν εκθέσεις, πραγματοποιήθηκαν διαλέξεις, προβλήθηκαν ντοκιμαντέρ, εκδόθηκαν βιβλία. Η επανάσταση που οδήγησε στην ίδρυση του ελληνικού κράτους αποτελεί ένα κεφαλαιώδες κομμάτι της ιστορίας μας. Θεωρώ μάλιστα πως παραμένει απολύτως σημαντική για την κατανόηση ακόμα και των σημερινών δυναμικών της κοινωνίας μας. Κι ας έχουν περάσει διακόσια χρόνια. Κι ας θεωρούν κάποιοι πως δεν τους αφορά και χλευάζουν τις σχετικές αναφορές. Κι ας επιμένουν κάποιοι άλλοι να αρκούνται στην εθνοπατριωτική τους μυθοπλασία. 





Προσωπικά, άδραξα την ευκαιρία για αρκετή μελέτη, επισκέφθηκα ωραιότατες εκθέσεις ανά την Ελλάδα, ξανοίχτηκα σε πολλαπλές αναγνώσεις, έμαθα πράγματα που αγνοούσα και νομίζω βγήκα κερδισμένος. Το καλύτερο φινάλε για αυτή την επετειακή χρονιά ήταν η επίσκεψη σε μια έκθεση με έργα φιλελληνικής θεματολογίας που φιλοτεχνήθηκαν από Ευρωπαίους καλλιτέχνες του δέκατου ένατου αιώνα και φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη. 





Τα έργα ανήκουν στη συλλογή του Ιδρύματος Α. Κομνηνού και παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό, γεγονός που καθιστά την έκθεση ακόμα πιο ενδιαφέρουσα και σημαντική.



Ηρωικές σκηνές από μάχες, σκηνές από την καθημερινή ζωή των Ελλήνων, αλλά και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες απόψεις του (αττικού κυρίως) τοπίου δίνουν στον επισκέπτη μια ωραιότατη ευκαιρία να πραγματοποιήσει ένα ταξίδι στο χρόνο και -ίσως- να αναστοχαστεί για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Διότι ανεξαρτήτως του πόσο την αγαπάμε ή την μισούμε, την μελετάμε ή την αγνοούμε, την αποδεχόμαστε ή την απορρίπτουμε, η ιστορική διαδρομή -της οποίας αφετηρία αποτελεί η Επανάσταση του ´21- παραμένει αναπόφευκτη ταυτολογική αναφορά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου