Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022

Μπλε και κίτρινο


Μπορεί ο πόλεμος της Ουκρανίας να μην μονοπωλεί τα δελτία ειδήσεων ή να μην απασχολεί ολημερίς με διαρκείς ανταποκρίσεις (όπως γίνεται στα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια), αλλά εδώ στη Γερμανία, η υποστήριξη προς τον ουκρανικό λαό φαίνεται να είναι ομόθυμη. 


Αμέτρητες οι πρωτοβουλίες για συγκέντρωση τροφίμων και αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά και έντονες οι φωνές κατά της Ρωσίας (και προσωπικά του Πούτιν) σε συγκεντρώσεις ή πορείες διαμαρτυρίας.


Αυτό που κυρίως εντυπωσιάζει είναι το πλήθος από ουκρανικές σημαίες που κυματίζουν σε δημόσια κτήρια, σε πλατείες, σε γέφυρες, σε δρόμους και σε παράθυρα σπιτιών. 











Αλλά και η βραδυνή φωταγώγηση θεάτρων, δημαρχείων και μουσείων με μπλε και κίτρινους προβολείς. 






Παιδικές αντιπολεμικές ζωγραφιές έχουν κολληθεί σε παράθυρα σχολείων, τεράστια γκραφίτι υπέρ του ουκρανικού λαού έχουν ζωγραφιστεί σε τοίχους, οργισμένα συνθήματα κατά του Πούτιν έχουν γραφτεί σε κολόνες. 


Ως και στα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων για το τρένο ή το τραμ, οι οθόνες -πριν σου βγάλουν οποιαδήποτε επιλογή- εμφανίζουν την ουκρανική σημαία και το σύνθημα #standforukraine. 


Επειδή με ενδιαφέρουν γενικά πολύ οι αφηγήσεις στο δημόσιο χώρο (αφίσες, γκραφίτι, συνθήματα κ.λπ.) και κρατώ εδώ και δεκαετίες μεγάλο σχετικό φωτογραφικό αρχείο, εν προκειμένω παρατηρώ τη μεγάλη απόσταση από τις θέσεις που καταγράφονται στους εν Ελλάδι δρόμους. 


Ο πόλεμος δεν απασχολεί ιδιαιτέρως τους αθηναϊκούς τοίχους (τα συνθήματα των τελευταίων ημερών εστιάζουν κυρίως στην ακρίβεια), ενώ όταν τυχόν γίνεται κάποια αναφορά σε αυτόν, σχεδόν πάντα κυριαρχεί η αντινατοϊκή συνθηματολογία (που μάλλον επισκιάζει την καταδίκη της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής) ή κάποια γενικόλογη δήλωση υπέρ της ειρήνης. Χωρίς ίχνος αξιολογικής διάθεσης (ειλικρινά), πρέπει να παραδεχτεί κανείς πως είναι ενδιαφέρουσα αυτή η απόκλιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου