Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021

Paris Arabesque


Στο 5ο arrondissement του Παρισιού, λίγα μέτρα από τον Σηκουάνα, υπάρχει ένα κτήριο που κάθε φορά που περνάω από δίπλα του κοντοστέκομαι και το φωτογραφίζω. Κατασκευασμένο τη δεκαετία του 80 με δαπάνες της γαλλικής κυβέρνησης και δεκαοκτώ αραβικών κρατών, αποτελεί την έδρα του Institut du Monde Arabe και φιλοξενεί εκθέσεις, πολιτιστικές δράσεις και επιμορφωτικά προγράμματα. 


Η πρόσοψη ακολουθεί νοητώς την καμπύλη του ποταμού, ενώ ο γενικός προσανατολισμός στρέφεται προς το Saint-Germain-des-Prés. 


Στην άλλη πλευρά, μια γυάλινη επιφάνεια με διακοσμήσεις αραβικών αναφορών, σχηματίζει μια κουρτίνα αντικατοπτρισμών. Κάθε φορά που την κοιτάς, μοιάζει διαφορετική, καθώς κυλάνε πάνω της οι ουρανοί της πόλης.


Η επιφάνεια αυτή αποτελείται από διακόσια σαράντα φωτοευαίσθητα πάνελς που ανοιγοκλείνουν αυτόματα, ρυθμίζοντας το φως και τη θερμοκρασία εντός του κτηρίου. Η λογική τους παραπέμπει στην παραδοσιακή ισλαμική αρχιτεκτονική που συχνά χρησιμοποιεί αντίστοιχα τεχνάσματα για να προσαρμόζεται στις δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες της Βόρειας Αφρικής ή της Αραβικής Χερσονήσου.


Ένα πρωινό που πέρναγα, κατάφερα να τρυπώσω στα ενδότερα του κτηρίου (με αφορμή κάποια έκθεση που δεν ενθυμούμαι καν) και ομολογώ ότι πολύ απήλαυσα την αρχιτεκτονική αίσθησή του και εκ των έσω. Τώρα βέβαια, θα αναρωτηθείς γιατί τα αναφέρω όλα αυτά και που θέλω να καταλήξω. 

Προχθές το βράδυ καθώς έψαχνα ηχογραφήσεις και βίντεο της τσελίστριας Camille Thomas, εντόπισα τούτο το βίντεο. Ήδη από τα πρώτα πλάνα, αναγνώρισα με απόλυτη βεβαιότητα το μέρος. Πρόκειται για το εν λόγω κτήριο που λειτουργεί ως μαγικό φόντο για την υπέροχη μουσική του Ravel. Ακούγοντας τις νότες και βλέποντας τις εικόνες, είχα την αίσθηση πως με έναν τρόπο χύθηκε το φως του παρισινού ουρανού μέσα στο δωμάτιο μου. Σαν να άνοιξαν οι τοίχοι για να απαλύνουν τον εγκλεισμό. Σαν να μέριασαν κείνα τα πάνελς για να σκουπίσουνε τις σκιές. Μέσα σε μια στιγμή, βρέθηκα και πάλι εκεί, μερικά μέτρα από τον Σηκουάνα, να απολαμβάνω τους αντικατοπτρισμούς του κτηρίου. Μεγάλη παρηγοριά, ανεκτίμητη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου