Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022

Εκπαιδευτική εκδρομή

Ένα, δύο, εν-δυο. Στοιχηθείτε όλα τα παιδάκια σε δυάδες και μην ακούσω κιχ. Τσο Τσο Κα, σε βλέπω που τραβάς τις κοτσίδες της μπροστινής σου! Κου Τσου Κο, αν έρθω εκεί και στις βρέξω, θα μετανιώσεις πολύ πικρά την ώρα και τη στιγμή που έφτυσες την τσίχλα σου στην τσάντα του Τσου Τσου Κο.

Λοιπόν, θέλω όλα τα παιδάκια να είστε ήσυχα και πειθαρχημένα. Δεν σκαρφαλώνουμε σε τοίχους, δεν πιάνουμε τα κάδρα με τα χέρια, δεν κυνηγιόμαστε στις αίθουσες, δεν χτυπιόμαστε στα πατώματα, δεν βρίζουμε τον κόσμο, δεν παίζουμε τη μακριά γαϊδούρα. Εδώ είναι μουσείο, δεν είναι παιδική χαρά. Κατανοητό; Άντε να δούμε!

Όπως σας έλεγα λοιπόν στη διαδρομή, το Εθνικό Μουσείο Τέχνης της Κίνας διαθέτει ίσως μία από τις καλύτερες συλλογές πινάκων που έχουμε σε ολάκερη την απέραντη πατρίδα μας. Το κτήριο που βρισκόμαστε εγκαινιάστηκε εδώ στη Μπεϊτζίνγκ, το 1962, όταν Γενικός Γραμματέας της χώρας μας ήταν ο Μεγάλος Τιμονιέρης, ο Μάο Τσετούνγκ.

Ποιο παιδάκι θα μου πει γιατί αγαπάμε τον Μάο Τσετούνγκ; Μπράβο Τσο Τσο Κα, πολύ σωστά: διότι είναι εκείνος που μας μετέτρεψε σε μια γροθιά κατά των δυνάμεων του ιμπεριαλισμού και της αποικιοκρατίας. Που αποκατέστησε την Κίνα μας ως την ενδοξότερη χώρα του κόσμου.

Που έδωκε ελπίδα σε εκατομμύρια συμπατριώτες μας. Οργανώνοντας την παραγωγή, δημιουργώντας δουλειές για τον καθένα, παρέχοντας πρόσβαση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση σε κάθε παιδάκι. Όλα τα άλλαξε ο Μάο Τσετούνγκ. Μέχρι και το τελευταίο χουτόνγκ της Μπέιτζίνγκ, μέχρι το τελευταίο χωριό της Χέιλονγκτσιάνγκ.

Δεν είναι τυχαίο, παιδιά, ότι σε ετούτο το θαυμάσιο μουσείο θα ιδούμε πολλές απεικονίσεις του Μεγάλου μας Τιμονιέρη! Όλοι οι πίνακες του κόσμου όμως δεν φθάνουν για να εξυμνήσουν την τεράστια παρακαταθήκη που μας άφησε. Κι Κι Τσα κορίτσι μου, προσέχεις ή χαζολογάς; Θα εξετάσω στο τέλος, κανόνισε την πορεία σου!

Την 1η Οκτώβρη του 1949, ο Μάο διακήρυξε την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και -όπως θα θυμούνται οι παππούδες σας- η χώρα μας πέρασε επιτέλους σε μία ένδοξη σελίδα της ιστορίας της.

Η μεγάλη του εκστρατεία κατά των γαιοκτημόνων που ήταν εχθροί του λαού, διεφθαρμένοι και αντι-επαναστάτες ολοκληρώθηκε τα επόμενα χρόνια και το 1957, ο Μάο έδωσε το σύνθημα για το Μεγάλο Άλμα Μπροστά που μας οδήγησε στην εκβιομηχάνιση.

Το ΚΚΚ οργάνωσε και διέταξε την μετακίνηση εκατομμυρίων ανθρώπων από τους ορυζώνες και τα χωριά στα εργοστάσια και τις πόλεις. Μεγάλα έργα έγιναν παντού: φράγματα, λιμάνια, δρόμοι. Αλλάξαμε τη γεωγραφία μας και θέσαμε τις ζωές μας σε νέα θεμέλια. Για να κατακτήσουμε ξανά τα πρωτεία -όπως μας αρμόζει και όπως συνήθως έχουμε στην μακρά ανθρώπινη ιστορία.

Ποιος τα διαδίδει αυτά, Κου Τσου Κο; Ποιος δηλητηριάζει το μυαλό σου με τέτοιες ανακρίβειες; Ε λοιπόν ναι, αν θες να ξεύρεις υπήρξανε και απώλειες. Αλλά τί πιο ευγενές από το να θυσιάζει κανείς τη ζωή του για το καλό της Λαϊκής Επανάστασης και της πατρίδος του; (Κου Τσου Κο, αύριο το πρωί θα ήθελα να μιλήσω στους γονείς σου.)

Και τελοσπάντων ποιος μπορεί να αμφισβητήσει την τεράστια συμβολή της Μεγάλης Προλεταριακής Πολιτιστικής Επανάστασης; Βλέπετε στις αρχές της δεκαετίας του '60, ο Μάο συνειδητοποίησε πως είχαν διεισδύσει αστικά στοιχεία και αναθεωρητές μέσα στην κοινωνία μας. Και έδωκε την εντολή άμεσης απομάκρυνσής τους στο πλαίσιο της ταξικής πάλης.

Ομάδες εθνοφρουρών που στρατολόγησε το Κομμουνιστικό μας Κόμμα, προχώρησαν στις διώξεις των αντι-επαναστατικών στοιχείων -πουλημένων καλλιτεχνών, σιχαμερών δοσίλογων, φαιδρών αντιρρησιών και αρκετών τάχα-μου διανοητών- που ανερυθρίαστα απειλούσαν την κοινωνία μας. Και ως αποτέλεσμα, ευτυχώς απετράπη ο τρομακτικός κίνδυνος του καπιταλισμού.

Συντριβή υπέστησαν οι εχθροί της Επανάστασης και καταστροφή τα περισσότερα από τα κατάπτυστα πολιτιστικά αντικείμενα των προηγούμενων αιώνων ιμπεριαλισμού! Διότι αγαπητά μου παιδιά, για να πετύχει η Επανάσταση, για να είμαστε όλοι ίσοι και κανείς πιο πάνω, χρειάζεται πυγμή και αποφασιστικότητα. Όλοι πρέπει να εμφορούνται από τις ίδιες ιδεολογικές αξίες. Οι διαφωνούντες θα πρέπει να πατάσσονται. Ή είσαι μαζί μας ή είσαι ο οχτρός μας -διάλεξε πλευρά και κάμε τα κουμάντα σου, διότι μέση λύση δεν υπάρχει.

Ακούω, ποιος έχωσε ακρίδα στην τσάντα του Τσου Τσου Κο! Δεν μιλάτε; Αύριο όλα τα παιδάκια θα έχετε αντιγράψει στο τετράδιό σας επί τριάντα φορές τη ρήση του Μάο "Ο κομμουνισμός δεν είναι αγάπη. Ο κομμουνισμός είναι ένα σφυρί που το χρησιμοποιούμε για να συνθλίβουμε τον εχθρό."

Ε λοιπόν ναι: ο λαός μας εντέλει πρόκοψε και κατάλαβε με την Μεγάλη Προλεταριακή Πολιτιστική Επανάσταση, πόσα πολλά χρωστάει στον Μεγάλο Τιμονιέρη. Δεν είναι προσωπολατρεία, είναι λαϊκή ευγνωμοσύνη, είναι ο υπέρτατος θαυμασμός, η εκτίμηση και ο σεβασμός στο πρόσωπο του Μάο.

Του οποίου η φωτογραφία κοσμεί κάθε κυβερνητικό μας κτήριο, κάθε σχολείο, κάθε νοσοκομείο, κάθε σπίτι! Θέλω όλα τα παιδάκια να φωνάξουμε με το τρία, "Ζήτω ο Μάο!". Ένα, δύο, τρία.

Ναι, ζήτω! Και αν ποτέ πάτε σε μουσείο των δυτικών χωρών του ιμπεριαλισμού, θα διαπιστώσετε πως οι πλανεμένες αυτές κοινωνίες έχουν εικονογραφήσεις θρησκευτικού περιεχομένου. Τον Ιησού Χριστό να τους καλεί σε επουράνιους παραδείσους.

Ενώ εμείς εικονογραφούμε τον υπαρκτό μας σοσιαλισμό. Την ιδεολογία μας πούναι πιο πάνω από τη θρησκεία και που την ακυρώνει ως ανάγκη και ως προσανατολισμό. Το δικό μας παράδεισο, τον διεκδικούμε και τον χτίζουμε όλοι μαζί. 

Αφήστε τα θαύματα για τους αφελείς. Θαύματα μπορεί να κάμει ο λαός με τους αγώνες του και την Επανάσταση. Και βουνά να σπάσει και θάλασσες να διαβεί και ποτάμια να χωρίσει.

"Μάθε από τις μάζες και εν συνεχεία, δίδαξέ τες". Έτσι έλεγε ο Μάο και πόσο δίκιο είχε!

Δεν αρκεί όμως ο αγώνας για την κυριαρχία της Επανάστασης. Δεν αρκεί η κατάκτηση της εξουσίας από το λαό.

Η Επανάσταση κρίνεται στην καθημερινότητα. Στη διαρκή υπενθύμιση της αξίας της και στη διαρκή εγρήγορση κατά των δυνητικών εχθρών της. Στις ιμπεριαλιστικές κοινωνίες της Δύσης κυριαρχούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Έχουν τάχα μου πολυφωνία και ελευθερία λόγου, ενώ στην πραγματικότητα τούς κοιμίζουν με ψέματα οι κεφαλαιοκράτες.

Εμείς έχουμε μόνο κρατική τηλεόραση. Εμείς έχουμε μόνο κρατικές εφημερίδες. Που λένε πάντα την αλήθεια, τη μόνη αλήθεια, την λαϊκή αλήθεια του ΚΚΚ. Και όλα τα βιβλιοπωλεία μας είναι κρατικά. Και ευτυχώς το ΚΚΚ φροντίζει για τη σωστή εκπαίδευση όλων μας. Σύμφωνα με την ιδεολογία της Επανάστασης.

Και ποιος στ'αλήθεια μπορεί να αμφισβητήσει τα μεγάλα επιτεύγματα της Επανάστασης; Την πρόοδο στις επιστήμες, στην ιατρική, στην τεχνολογία;

Που έφθασε τη χώρα μας ως την κατάκτηση του διαστήματος και την αποστολή κοσμοναυτών. Και την προσσελήνωση ενός μη επανδρωμένου σκάφους το 2012. Και το σχέδιό μας για μία μόνιμη βάση στη Σελήνη. Και στον Άρη θα φθάσουμε. Και την πανδημία τιθασεύσαμε -με αποφασιστικότητα και πυγμή. 

Κι όλα εσείς τα παιδάκια όταν μεγαλώσετε, αν διαβάζετε τα μαθήματά σας και είστε συνεπείς μαθητές, θα σπουδάσετε και θα γίνετε επιστήμονες λαμπροί. Και θάρθουν καιροί που πίνακες σαν και τούτον που κοσμούν το Εθνικό Μουσείο Τέχνης της Μπέιτζινγκ, θα εξυμνούν τα δικά σας επιτεύγματα και τη δική σας συμβολή στην Επανάσταση και στην πατρίδα. Γιατί το μέλλον ανήκει σε εμάς. Κι ολάκερος ο κόσμος, θα'ρθει η μέρα που θα υποκλιθεί στη δική μας ισχύ.

Μα τί γίνεται εκεί πίσω και χαζογελάτε;

Έλα και μη-χειρότερα! Ποιος έχυσε το ρύζι του μέσα στην τσάντα του Τσου Τσου Κο! Να εύχεται να μην τον ανακαλύψω, αλίμονο του! Κι εσύ βρε Τσου Τσου Κο αγόρι μου, κλείστην την ρημάδα την τσάντα σου που τη σέρνεις ολάνοιχτη με τις ώρες. Νισάφι πια!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου