Τρίτη 12 Ιουλίου 2022

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ο άνθρωπος

Δουλειά, συναντήσεις, τηλέφωνα, emails, φαγητό, στάση στο σούπερμάρκετ για μερικά σύντομα ψώνια, διαλέξεις, διορθώσεις, διαβάσματα, γρήγορο σερφάρισμα στο ίντερνετ και στα σόσιαλ, δουλειές στο σπίτι. Μία μέρα όπως πολλές άλλες παρόμοιες στην καθημερινότητά μου. Και κάπου ανάμεσα στην ειδησεογραφία της ημέρας, βρέθηκε μπροστά μου αυτή η φωτογραφία.

Σταμάτησα για μερικές στιγμές και επέμεινα να την κοιτάζω. 

Είναι η πρώτη φωτογραφία του νέου, πανίσχυρου τηλεσκοπίου James Webb που δημοσιεύτηκε πριν μερικές ώρες. Πρόκειται για την πιο ευκρινή και βαθιά εικόνα του διαστήματος -την πιο μακρινή ματιά που έχουμε ρίξει στο ατελείωτο παραπέρα. Αλλά συνάμα και την πιο παλιά φωτογραφία που έχουμε δει ποτέ, καθώς τα όσα εικονίζονται σε αυτήν ανήκουν σε ένα παρελθόν που δύσκολα μπορούμε να συλλάβουμε: δεκατρία δισεκατομμύρια χρόνια πριν. Πολύ πριν τα ανθρωποειδή σταθούν στα δύο πόδια. Πολύ πριν εμφανιστεί η ζωή στον πλανήτη. Πολύ πριν σχηματιστούν οι ωκεανοί. Πολύ πριν δημιουργηθεί η Γη μας.

Για μερικά λεπτά έμεινα εκστασιασμένος μπροστά σε αυτή τη φωτογραφία. Αναλογιζόμενος την τεράστια διαδρομή που έχουμε κάνει. Παρά τις αντιξοότητες, παρά τις αδυναμίες μας, παρά την τοξικότητα με την οποία συνεχίζουμε συστηματικά να λούζουμε ο ένας τον άλλο (για πολιτικούς, κοινωνικούς, οικονομικούς, θρησκευτικούς ή άλλους λόγους), να που έρχονται και μέρες σαν ετούτη. Που έχουμε την ευκαιρία να ατενίζουμε όλοι μαζί την τεράστια σημασία της ασημαντότητάς μας. Που το συλλογικό μας βλέμμα χάνεται σε μακρινούς γαλαξίες και αναμετράται με το χώρο και το χρόνο. Που έχουμε το προνόμιο να απολαμβάνουμε κάτι που ξεπερνά τις διαστάσεις της ύπαρξής μας. 

Ναι, είναι από εκείνες τις στιγμές που αξίζει κανείς να νιώσει υπερήφανος που είναι άνθρωπος. Και που συμμετέχει -με όποιον τρόπο και για όσο χρόνο- σε αυτή τη συναρπαστική διαδρομή.

1 σχόλιο:

  1. Πραγματικά απίστευτο! Κι αν όλα αυτά που φαίνονται στη φώτο είναι μόνο ήλιοι και γαλαξίες, φαντάσου πόσα περισσότερα υπάρχουν που δεν φαίνονται... Δεν σε κάνουν να αισθάνεσαι τρομακτικά μικρός κι ασήμαντος; Εμένα σιγουρα ναι!
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή