Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021

Αμαλία εν Δελφοίς


Όσο περνούν τα χρόνια, τόσο περισσότερο εκτιμώ εκείνη την μεταπολεμική προσπάθεια για διαμόρφωση μιας διακριτής ταυτότητας ελληνικού μοντερνισμού στην αρχιτεκτονική. Το σκεφτόμουν πάλι προ καιρού, όταν βρέθηκα στο ξενοδοχείο Αμαλία στους Δελφούς. 





Σχεδιασμένο από τον σπουδαίο Νίκο Βαλσαμάκη, το κτήριο εμπεριέχει κυβιστικά στοιχεία, την πλαστικότητα των όγκων του Le Corbusier, τον μινιμαλισμό και τη διαφάνεια της πρωτοπορίας, αλλά και την καθαρότητα των αιγαιοπελαγίτικων γραμμών, το πλινθόκτιστο των παραδοσιακών μας οικισμών. Με έναν τρόπο, καταφέρνει να ακτινοβολεί ελληνικό φως και να μετατρέπεται σε ένα συναρπαστικό κέλυφος που ενώ σε πλαισιώνει, ταυτόχρονα σε απελευθερώνει.





Άδραξα την ευκαιρία της ολιγοήμερης παραμονής μου και περιπλανήθηκα σε διάφορους χώρους του κτηρίου, άλλοτε παρατηρώντας λεπτομέρειες και άλλοτε καδράροντας σύνολα. Εντύπωση μου έκανε το γεγονός πως παρά την υψηλή του πληρότητα, το ξενοδοχείο χάρις την έξυπνη διάταξη των χώρων του, απήλασε τους φιλοξενούμενους από την αίσθηση συνωστισμού. 






Αλλά και τα δωμάτια είναι έτσι σχεδιασμένα που σε προφυλάσσουν από την τυχόν ενοχλητική παρουσία των άλλων και σου δίνουν αυτή την τόσο πολύτιμη -για εμέ- αίσθηση της απομόνωσης και της ησυχίας.





Τι κρίμα που ο ελληνικός μοντερνισμός δεν κατάφερε να επικρατήσει και να εμπεδώσει ένα πιο συνεπές και κυρίαρχο αρχιτεκτονικό ιδίωμα, κυρίως στις πόλεις μας. Τι κρίμα που εκείνες οι μεταπολεμικές προσπάθειες του 50 και του 60 χάθηκαν μέσα στον ωκεανό της αυθαιρεσίας και εκφυλίστηκαν με τη βάναυση επικράτηση της άμετρης, ανοικονόμητης και απάνθρωπης πολυκατοικίας. 





Τουλάχιστον έμειναν κάποια από αυτά τα αρχιτεκτονήματα να υπενθυμίζουν ότι μπορούσαμε και αλλιώς. Κι ευτυχώς, εν προκειμένω, η λειτουργία του συγκεκριμένου ξενοδοχείου από όσο μπορώ να κρίνω, σέβεται σε μεγάλο βαθμό το πνεύμα και την ουσία του αρχικού σχεδίου του Βαλσαμάκη. 






Πέραν της ευγένειας και του επαγγελματισμού των υπαλλήλων, πέραν των υψηλού επιπέδου υπηρεσιών, χαίρεσαι να μένεις σε ένα κτήριο με τόσο μεγάλο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών και με θέα στην Ιτέα και το Γαλαξίδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου