2. Από εδώ καταγόταν και ο Σπύρος Άγκνιου, ο μοναδικός Ελληνοαμερικανός που έφθασε να καταλάβει θέση Αντιπροέδρου των ΗΠΑ, αλλά και ο μοναδικός Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ που παραιτήθηκε λόγω ποινικών αδικημάτων. Κατά την θρυλική επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Ελλάδα επί χούντας, ο Άγκνιου πέρασε από τη γενέτειρά του, όπου έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής με μια λαοθάλασσα να τον επευφημεί.
3. Λίγο πριν την επανάσταση του 1821, ο Γάλλος διπλωμάτης και περιηγητής Πουκεβίλ επισκέφθηκε τους Γαργαλιάνους και έγραψε για αυτούς τα εξής: «Γήλοφοι σκεπασμένοι με αμπέλια, μία σκηνή αλσών γραφικών, η γλυκύτης ενός αέρος αρωματισμένου από αμέτρητα ευώδη φυτά, η ωραία θέα της θαλάσσης, καθιστούν την τοποθεσία αυτήν την πλέον θελκτική της χαριέσσης Μεσσηνίας.» Μερικά χρόνια αργότερα, ο ειδυλλιακός αυτός τόπος θα ρημάξει από τις επιδρομές της αιγυπτιακής στρατιάς υπό τον Ιμπραήμ. Οι περισσότεροι από τους κατοίκους που δεν μπόρεσαν να διαφύγουν σε άλλα χωριά ή στα νησιά του Ιονίου, σφαγιάστηκαν.
4. Η ονομασία έχει ενετική προέλευση (Gargaliano), επομένως κάθε διασύνδεση με γαργαλητά και τσαχπινογαργαλιάνους ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα.
5. Όπως σε όλες τις επαρχιακές πόλεις και κωμοπόλεις της χώρας, νιώθεις κι εδώ ότι ο χρόνος κυλάει πολύ πιο αργά και ότι μπορεί να χωρέσει τα πάντα και τίποτα.
6. Οι Γαργαλιάνοι διαθέτουν πολλά ενδιαφέροντα σπίτια -διώροφα τα περισσότερα- και μια πιο συστηματική βόλτα στους δρόμους τους, είναι ικανή να σου αποκαλύψει θησαυρούς. Πολλά παλαιά κτήρια βρίσκονται σε κακή κατάσταση, ενώ δεν έχουν αποφευχθεί ούτε εδώ οι φρικαλέες σύγχρονες κατασκευές και παρεμβάσεις.
7. Αν αναμένεις ένα μέρος πεδινό, σε περιμένει έκπληξη. Ο οικισμός βρίσκεται σε υψόμετρο 300 μέτρων, σκαρφαλωμένος σε έναν λόφο με προνομιακή θέα προς την εύφορη γη της Τριφυλίας και τις αμμώδεις ακτές της που απέχουν μερικά μόλις λεπτά με το αυτοκίνητο.
8. Το μέρος γνώρισε σημαντική ανάπτυξη κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα χάρις την παραγωγή σταφίδας, γεγονός που οδήγησε στην αύξηση του πληθυσμού. Τότε είναι που χτίστηκαν τα όμορφα σπίτια που συναντάς σήμερα. Ακολούθησε η συντριβή της σταφιδικής κρίσης και εντέλει η στροφή στην καλλιέργεια της ελιάς.
9. Με καταγωγή από τους Γαργαλιάνους, ο Δημήτριος Μπρίσκας έφυγε στις ΗΠΑ όπου σπούδασε, έγινε πανεπιστημιακός και πρόκοψε. Ενθυμούμενος πάντα με νοσταλγία την γενέτειρα του, συγκέντρωσε χρήματα, τα οποία έστειλε στους Γαργαλιάνους για την ανέγερση κτηρίου που θα στέγαζε την Δημοτική Βιβλιοθήκη. Το κτήριο αποπερατώθηκε κανονικότατα και η Βιβλιοθήκη λειτούργησε από το 1965 έως το 1985. Εν συνεχεία όμως έκλεισε, διότι έφυγε ο βιβλιοθηκάριος. Μόλις το 2006, κατάφερε ο Δήμος να τη λειτουργήσει εκ νέου.
10. Επισκέψεις σε μέρη σαν ετούτο είναι βαθιά διδακτικές, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι διαθέτεις την επιθυμία για πιο ουσιαστική πατριδογνωσία. Στην ταυτότητά τους συνοψίζονται πολλά από τα χαρακτηριστικά της χώρας: οι δυνατότητες και οι περιορισμοί της, τα ορθά και τα λάθη της. Αν δεν έχεις όρεξη για πιο στοχαστικές αναγνώσεις, μην μπεις καν στη διαδικασία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου